Kung Pao – kuchnia chińska w studio kulinarnym Let’s Cook

Zdjęcie startowe – prowadząca spotkanie wraz z uczestnikami.

16.07.2024 uczestnicy wakacyjnych  spotkań w filii 4 mieli niebywałą okazję zasmakować przysmaków kuchni chińskiej. Kulinarna przygoda miała miejsce w studio kulinarnym  Let’s Cook. Warsztaty przeprowadzone zostały pod przewodnictwem Moniki Reinhardt, pasjonatki dobrej kuchni, podróżniczki. Zajęcia rozpoczęły się od wprowadzenie, podczas którego prowadząca przybliżyła chińskie obyczaje w kontekście społecznym, przemysłowym i kulinarnym przede wszystkim. Warto nadmienić, że przekazane informacje poparte były osobistymi doświadczeniami pani Moniki, która
w niedalekiej przeszłości odwiedziła Państwo Środka, będąc w takich miejscach jak Pekin i Szanghaj. W części praktycznej spotkania wykonano dwa azjatyckie dania: kurczaka Kung Pao z orzeszkami i papryką oraz smażone banany w cieście. Naszym kulinarnym odkrywcom azjatyckie smaki zdecydowanie przypadły do gustu. Było pysznie i odkrywczo!

 

Warsztaty dofinansowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.