O piernikach w Bibliotece Plastusia

Na czerwonym stoliku na talerzykach leżą różne przyprawy oraz pierniki. Bibliotekarka trzyma torebeczkę gałki muszkatołowej i opowiada, a dzieci zgromadzone dookoła uważnie słuchają.

10.12.2024r. w Bibliotece Plastusia (Filia nr 1) gościły dzieci z pierwszej klasy Szkoły Podstawowej nr 20. Tematem spotkań były toruńskie pierniki, z których najbardziej popularne są „Katarzynki”.

Pierniki to tradycyjne polskie wypieki bożonarodzeniowe, a te produkowane w Toruniu są najlepsze w smaku i sławne na całym świecie. Uczestnicy zajęć poznali tajniki przepisów, które powodują, że ich smak jest tak niepowtarzalny.

Dzieci z wielkim zainteresowaniem wysłuchały legend związanych z powstaniem pierników: „O piernikarzu i jego córce Katarzynie” oraz „O Bogumile i królowej pszczół”, w której główny bohater, dzięki swojej dobroci poznał sekret wypieku wspaniałych pierników i zyskał bogactwo oraz serce ukochanej.

Bawiliśmy się również w  „pieczenie pieników” dodając po kolei wszystkie składniki, zwłaszcza miód i przyprawy korzenne: kardamon, goździki, cynamon, gałkę muszkatołową i imbir. Na koniec dzieci samodzielnie ozdabiały swoje „katarzynki”, a po przejściu przez materiałowy tunel mogły skosztować toruńskich wypieków.

Tekst: Izabela Kryś

Zdjęcia: Izabela Kryś, Jolanta Karaśkiewicz