Świąteczne „Słynne miejsca, smaki, zapachy Francji”
Na kolejnym spotkaniu z kulturą francuską 11 grudnia 2024 r. gościliśmy uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 20. Nasza prelegentka – Jolanta Plust opowiedziała o tradycjach bożonarodzeniowych we Francji.
W Alzacji i Lotaryngii, gdzie żywa jest tradycja patrona – św. Mikołaja, dzieci obdarowywane są specjalnymi prezentami z okazji 6 grudnia (St-Nicolas, Mikołajki). Są to tradycyjne ciastka korzenne a całe rodziny w Lotaryngii uczestniczą tego dni w procesjach ku czci św. Mikołaja.
W Lyonie, corocznie w grudniu od 1999 r., organizowane jest Święto Światła (La Fête des Lumières). Ta wyjątkowa tradycja wypływająca z wdzięczności Maryi za ocalenie miasta przed epidemią dżumy i wojną, nakazuje, aby 8 grudnia w każdym domu były zapalone świece na zewnątrz wszystkich okien. Festiwal Światła obejmuje także inne działania w oparciu o światło i zwykle trwa cztery dni, ze szczytem aktywności występującej w dniu 8 grudnia. Rozświetlony przez lampy, iluminacje i specjalne oświetlenie Lyon na kilka dni przechodzi bajkową metamorfozę.
We Francji brak jest tradycji wieczerzy wigilijnej. Francuzi po Pasterce jedzą indyka nadziewanego jadalnymi kasztanami, a 25 grudnia popularne są uroczyste obiady w rodzinnym gronie.
Na podsumowanie prelekcji, jako że było to ostatnie spotkanie przed Świętami Bożego Narodzenia, uczniowie obdarowani zostali magdalenkami i śpiewali kolędy, po francusku rzecz jasna.
Joyeux Noël et Bonne Année !!!
Jolanta Karaśkiewicz,
fot. Izabela Kryś.