Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej

 

 

 

 

 

Niezwykłe i tajemnicze smaki Ziemi Lubuskiej : poznajemy lubuską kuchnię : ponad 100 przepisów Czytelników "Gazety Lubuskiej" / [red. Dariusz Chajewski ; aut. tekstów Anna Białęcka et al.]. – Zielona Góra : Gazeta Lubuska. Media Regionalne. Oddział, 2012. – 96 s. : il. kolor. ; 30 cm.

 

 

Fragment publikacji:

LUBUSKIE JEST SMACZNE
Oddajemy w Wasze ręce kolejny przewodnik. Po „Niezwykłych i tajemniczych miejscach Ziemi Lubuskiej", po książkach poświęconych wyjątkowym, niegdyś żyjącym tu ludziom oraz tych opowiadających o naszych urokliwych lasach i jeziorach – teraz ruszamy w następną, pasjonującą podróż. Tym razem pełną tajemniczych smaków i niezwykłych przepisów.
Turystyka kulinarna robi na świecie furorę, ale w naszym regionie ma swój dodatkowy wymiar. Przyglądając się potrawom, poznajemy dzieje ich twórców – mieszkańców naszego województwa. Często niezwykle dramatyczne. Tutaj potrawy z kresów II Rzeczpospolitej, z Ukrainy, Litwy, Białorusi, z Podola, Wołynia i Polesia, z Bukowiny spotykają się z kuchnią wielkopolską i niemiecką. Całość doprawiona jest wpływami z innych regionów Polski. Smaki te nie gryzą się, wręcz przeciwnie, uzupełniają, tworząc prawdziwy, apetyczny melanż.
Ten przewodnik jest o tyle niezwykły, że nie pisali go ani szefowie kuchni, ani dziennikarze. Naszymi przewodnikami są Czytelnicy „Gazety Lubuskiej", którzy chcieli podzielić się z nami przepisami, tak jak zazwyczaj ludzie dzielą się rodzinnymi fotografiami. Przy okazji wysłuchaliśmy pasjonujących opowieści o tym, jak śląskie pyzy przysiadły się w kuchniach do ukraińskiego barszczu i cepelinów lub, jak kto woli, kartaczy z Wilna. A swojskie maliny ozdabiają wykwintną w smaku bezę.
Specjaliści twierdzą, ze lubuska kuchnia dopiero się rodzi. My jesteśmy przekonani, że ona już jest, ze swoimi niezwykłymi smakami, zapachami, kolorami. Połączenie najlepszych tradycji ze współczesną wyobraźnią.
Smacznego i radzimy nie czytać z pustym żołądkiem!