Komoda pełna romskich smaków

Zgodnie z planem wakacyjnego projektu „Gorzów mozaiką wielu kultur”  21 sierpnia 2013 r. jego uczestnicy udali się do restauracji Komoda, gdzie odbyły się kolejne warsztaty kulinarne, tym razem poświęcone kuchni romskiej.

Kuchnia cygańska preferuje potrawy ostre, a wiele z nich zapożyczonych zostało z kuchni hinduskiej, bałkańskiej i innych krajów, przez które ten koczowniczy lud wędrował.

W dawnych taborach najczęściej sporządzano potrawy mięsne z kury, wieprzowiny, dziczyzny i ryb, a z zup największą popularnością cieszyła się zupa z pokrzyw i kwaśny barszcz z wiśni. Po odpowiednim przyrządzeniu Romowie korzystali też ze wszelkich dobrodziejstw lasów i pól. Na warsztatach młodzi adepci sztuki kulinarnej skupili się jednak na potrawach, do przyrządzenia których produkty można dostać w każdym sklepie spożywczym. Tak jak podczas pierwszych warsztatów, tak i teraz, grupa dzieci podzielona została na trzy zespoły, które pod fachowym okiem pań kucharek przystąpiły do gotowania jednej z trzech zaplanowanych potraw. Dzieci sprawnie obierały i kroiły potrzebne składniki, a jeśli przepis tego wymagał, podsmażały je, następnie mieszały razem w dużych garnkach i doprawiały.

Już po godzinie w restauracji zaczął unosić się aromatyczny zapach przyrządzanych potraw, a zgromadzonym zaczęła cieknąć ślinka.

Na koniec więc nie mogło się obyć bez degustacji, spróbowano zupy cygańskiej, kiełbasy po cygańsku oraz cygańskiego kociołka. Oczywiście, wszystko było doskonale przyprawione i nad wyraz smaczne.

 

Mariola Merxmüller

 

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego