Herbaciane książki
Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów serwowanych na całym świecie. Może być podawana na ciepło, na zimno, w wersji mrożonej, jak i z różnymi dodatkami na przykład z cukrem, miodem, cytryną, konfiturami lub mlekiem.
Czy zatem degustację herbaty można połączyć z czytaniem książek? Okazuje się, że jedna czynność w żaden sposób nie musi wykluczać drugiej!
14.06.2022r w Filii 4 przy ul. Słonecznej 63 Małgorzata Murowicka opowiedziała o sposobach parzenia i podawania herbaty. Podczas spotkania uczestnicy mogli spróbować znakomitych napojów – herbaty jaśminowej, kwitnącej, zielonej, białej i naparów z krzewów owocowych. Dzięki spotkaniu można było zaczerpnąć cennej wiedzy o właściwościach zdrowotnych herbat świata. Teraz już wiemy, że związki roślinne zawarte w herbacie mogą odgrywać rolę w zmniejszeniu ryzyka chorób przewlekłych takich jak rak, otyłość, cukrzyca i choroby serca. W okresie zimowym rekomendowane są do picia mieszanki z dodatkiem przypraw korzennych. Herbaty zielonej nie pijemy na czczo i ograniczamy jej spożycie zimą, ponieważ wychładza organizm. Polecana jest ona z dodatkiem kostki lodu i mięty.
Dziękujemy Małgorzacie Murowickiej ze sklepu „Czajniczek” za bardzo udane spotkanie!