Klimatycznie o Gorzowie
Klimaty bywają zmienne – towarzyskie, polityczne, związane z pogodą. Tym razem skupmy się na tym ...
Nadodrzańskie menu czyli Przewodnik turystyczno-kulinarny po Brandenburgii i Ziemi Lubuskiej = Oderlandmenü oder Ein touristisch-kulinarischer Reiseführer durch das Lubuskie Land und Brandenburg / [teksty Zbigniew Czarnuch et al.]. – Gorzów Wielkopolski : Sonar, 2011. – 96 s. : il. kolor. ; 21 cm.
Ze wstępu:
„Kuchnia transgraniczna" – tak w skrócie zatytułowany został unijny projekt edukacyjny, w ramach którego przyszli kucharze i kelnerzy z Gorzowa i Frankfurtu poznawali nie tylko kulinarne tradycje obu przygranicznych regionów, ale także ich historie i atrakcje turystyczne oraz swoje obyczaje i zwyczaje, ucząc się przy tym intensywnie języka sąsiadów.
Formalnie wnioskodawca projektu był prezydent miasta Gorzowa. Pomysł tego prawie dwuletniego programu pod nazwą „Kuchnia transgraniczna Gorzów Wielkopolski – Frankfurt nad Odrą" narodził się w gronie nauczycieli Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Tu też, w nowej siedzibie ZSG przy ul. Okólnej ze środków unijnych powstało dobrze i wzorcowo wyposażone polsko-niemieckie centrum kształcenia. Partnerem ze strony niemieckiej było Centrum Kształcenia Zawodowego (UAZ) we Frankfurcie n. Odrą. Beneficjentami programu są nauczyciele i uczniowie obu placówek, łącznie ponad 200 młodych Polaków i Niemców. Ostatecznym zaś celem – stworzenie trwałej kooperacji edukacyjnej na rzecz kształcenia w zawodach gastronomicznych dla rynku usług turystycznych w przygranicznym obszarze.
Projekt został oficjalnie zainaugurowany 26 kwietnia 2010 r. we Frankfurcie w obecności gospodarzy obu miast. Akcentem końcowym jest konferencja podsumowująca, zorganizowana w Gorzowie w listopadzie 2011 r. W ramach tego programu odbywały się sesje kreatywne i seminaria dla nauczycieli, warsztaty gastronomiczne dla nauczycieli i uczniów, wycieczki i obozy integracyjne. Jednym z trwałych efektów tych pracowitych dni są m.in. trzy publikacje książkowe.
Oto jedna z nich.
„Grenzüberschreitende Küche" – so wurde gekürzt das EU-Bildungsprojekt genannt. Im Rahmen dieses Projekts lernten die künftigen Köche und Kellner aus Gorzów und Frankfurt (Oder) nicht nur die kulinarischen Traditionen beider Oderregionen kennen, sondern auch ihre Geschichte, touristische Attraktionen und gegenseitig ihre Sitten und Bräuche. Dabei lernten sie intensiv die Sprache des Nachbarn.
Formell war der Präsident (Bürgermeister) der Stadt Gorzów der Initiator. Auf die Idee dieses fast zwei
Jahre dauernden Programms unter dem Namen „Grenzüberschreitende Küche Gorzow Wielkopolski –
Frankfurt (Oder)" kamen die Lehrer des Komplexes von Gastronomischen Schulen in Gorzów. Hier auch, im neuen Gebäude der Schulen in der Okölnastraße ist mit der Unterstützung der EU ein neues, vorbildlich ausgestattetes polnisch-deutsches Bildungszentrum entstanden. Der Partner von der deutschen Seite war ein Berufsförderungswerk (ÜAZ) in Frankfurt (Oder). Die Beneßzianten des Programms sind Lehrer und Schüler der beiden Zentren, insgesamt 200 junge Polen und Deutsche. Das Endziel war die Schaffung einer dauerhaften Bildungskooperation zugunsten der Ausbildung in den gastronomischen Berufen auf dem Markt der touristischen Dienstleistungen in beiden Oderregionen. Das Projekt wurde am 26. April 2010 in Frankfurt (Oder) in der Anwesenheit der Wirte beider Städte offiziell eröffnet. Zur Beendigung des Projekts wird eine zusammenfassende Konferenz im November 2011 in Gorzow stattfinden. Im Rahmen des Programms fanden kreative Tagungen und Seminare für Lehrer, kulinarische Werkstätten für Lehrer und Schüler, Exkursionen und Integrationslager statt. Eines der festen Resultate dieser arbeitsamen Tage sind u. a. drei Bücherpublikationen.
Und hier ist eine von ihnen.