Słynne miejsca, zapachy i smaki Francji

Prowadząca stoi. Trzyma pudełko z kolorowym obrazkiem.

W Filii nr 1 miało miejsce 18 listopada 2024 r. kolejne spotkanie z kulturą francuską. Do udziału w naszym cyklu „Podróże po Francji” zaprosiliśmy uczniów klasy siódmej ze Szkoły Podstawowej nr 20. W prelekcji „Słynne miejsca, smaki i zapachy Francji” Jolanta Plust przedstawiła w bardzo interesującej formie charakterystyczne miejsca Paryża – stolicy Francji.

Najbardziej znanym symbolem miasta i całej Francji jest zbudowana na Wystawę Światową  w1889 Wieża Eiffle`a,  odbudowywana po pożarze w kwietniu 2019 r. katedra Notre-Dame, Luwr , Łuk Triumfalny i Bazylika Sacré-Cœur. Zapachami i smakami zaś kuszą paryskie kafejki z croissantami, bagietkami oraz wielokolorowe makaroniki. Słynne jest związane ze Świętem Trzech Króli ciasto królewskie- galette des rois i deser crème brûlée.

Ze stolicy podróżowaliśmy na wschód do Lotaryngii. Regionowi temu patronuje święty Mikołaj, a historia słynnych ciastek magdalenek związana jest z polskim królem Stanisławem Leszczyńskim. W  centrum Nancy, stolicy tej krainy, Plac Stanisława Leszczyńskiego (fr. Place Stanislas) wraz z sąsiadującymi Place de la Carrière i Place d’Alliance został w 1983 roku wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. W Lotaryngii królują przetwory z mirabelek i cukierki bergamotkowe. Symbolem miłości, szczęścia i powodzenia są tam białe migdały, którymi obdarowywani są nowożeńcy.

W Alzacji, najmniejszym regionie administracyjnym Francji, znacząca część ludności  posługuje się płynnie miejscowym językiem – alzackim – który jest dialektem języka niemieckiego z pewnymi zapożyczeniami z francuskiego. Przez długi czas był on językiem rodzimym dla większości Alzatczyków. Symbolem Alzacji jest bocian, a  smakami różnorodnych  serów, kiszonej kapusty, piw i win zachwycają się mieszkańcy i turyści.

To nie koniec poznawania Francji. Kolejne regiony zwiedzimy wkrótce.

 

Tekst i fot: Jolanta Karaśkiewicz