Słowiańskie siedlisko
19 grudnia 2024 r., w Ośrodku Integracji i Aktywności, podczas Dyskusyjnego Klubu Książki, dyskutowano o ...
Umami – pochodzące z języka japońskiego słowo określające piąty – po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim – smak rozpoznawalny dla człowieka. Ten, oficjalnie dodany do listy smaków dopiero w 2000 roku smak nie ma jednoznacznego określenia, a do najczęściej używanych należy: wyjątkowość, smaczność, mięsność, bulionowość. Joanna Brodzik na własny użytek przetłumaczyła to japońskie określenie jako „smaczliwy”.
1 grudnia 2021 r. z czytelnikami Biblioteki Herberta w ramach programu Dyskusyjne Kluby Książki spotkała się Joanna Brodzik. Ta, znana z licznych ról filmowych aktorka, tym razem wystąpiła w roli autorki książki pt. „Umami. Opowieści i przepisy”, którą debiutuje na rynku wydawniczym.
Książkę tę – jak sama autorka powiedziała – nosiła w sercu i „na końcu języka” od kilku dobrych lat. Kolekcjonuje materiały dotyczące historii kulinariów, tropi je, szuka źródeł. Czas na jej napisanie pojawił się wraz z pierwszym locdownem, w czasie kiedy potrzebowała znaleźć dla siebie nowy sens, nowy cel po tym jak z dnia na dzień została bez pracy, bez tego co jest dla niej w tej pracy najważniejsze, czyli możliwości wymiany energii z innymi ludźmi.
Dla Joanny Brodzik „Umami” to sentymentalna podróż, zanurzenie we wspomnieniach, powrót do dzieciństwa przy boku ukochanej babci Jadzi. Praca nad książką dała autorce przestrzeń, w której bezpiecznie się schroniła, a z czasem kiedy książka zaczęła nabierać coraz realniejszego kształtu, doszła do wniosku, że jest gotowa, by się tą przestrzenią podzielić i żeby tam zaprosić innych ludzi. Zaprosić ich do wspólnego stołu i to nie do takiego z wykrochmalonym obrusem i z usztywnionymi figurami, tylko takiego, przy którym można się oprzeć łokciami na ceratowym obrusie i powiedzieć sobie nawzajem coś dobrego, ważnego, wzruszającego.
Za sprawą Joanny Brodzik i jej książki w Bibliotece Herberta zrobiło się naprawdę smaczliwie, bo „Umami” to kwintesencja pełni odczuwania radości z możliwości dzielenia się posiłkiem, bo nie jest to książka tylko o jedzeniu, to jest też książka o bliskości, o obecności, o wzajemnym obdarowywaniu siebie miłością w postaci posiłku.
Mariola Merxmüller-Jakubik