Spotkanie DKK w Filii nr 6
O jedzenie jeszcze nigdy nie było tak łatwo jak dziś, jest w zasięgu ręki i wręcz trudno przed nim uciec. Paradoksalnie rośnie też liczba ludzi cierpiących na niedożywienie, nie z braku pożywienia, ale niedostatku witamin i minerałów. Jak to możliwe, mając wokół taką obfitość żywności?
Na to pytanie i wiele innych z dziedziny odżywiania znaleźliśmy odpowiedź w książce Bee Wilson „Tak dziś jemy. Biografia jedzenia” którą omawialiśmy 8 grudnia br. na komunikatorze w gronie Dyskusyjnego Klubu Książki Filii 6.
Autorka reportażu opisuje transformację żywieniową, która dokonała się w różnych krajach na całym świecie w ciągu ostatnich dziesięcioleci. Efektem tego jest to że wszyscy ludzie jedzą teraz bardzo podobnie. Pokazuje też tempo przemian w dziedzinie produkcji żywności, spożycia i problemów natury zdrowotnej z którymi się obecnie w związku z tym mierzymy. Jest tu mowa o superfoods, o modach, dietach, o supermarketach, o jedzeniu w restauracjach, a także o gotowaniu. Znajdziemy w tej książce sporo ciekawostek między innymi o tym, że mleko migdałowe, to nie jest nasz wymysł, bo znane było już w średniowieczu oraz to dlaczego olej kokosowy stał się tak popularny.
Książka nie jest poradnikiem co należy jeść, ani jak żyć, ale porusza zagadnienia dotyczące każdego z nas. Polecamy
T. Kosiba