Świąteczne „Słynne miejsca, smaki, zapachy Francji”

Po lewej stronie jest piękna choinka. Prowadząca stoi. Na pierwszym planie jest kolorowy stół.

Na kolejnym spotkaniu z kulturą francuską 11 grudnia 2024 r. gościliśmy uczniów ze Szkoły Podstawowej nr 20. Nasza prelegentka – Jolanta Plust opowiedziała o tradycjach bożonarodzeniowych we Francji.

W Alzacji i Lotaryngii, gdzie żywa jest tradycja patrona – św. Mikołaja, dzieci obdarowywane są specjalnymi prezentami z okazji 6 grudnia (St-Nicolas, Mikołajki). Są to tradycyjne ciastka korzenne a całe rodziny w Lotaryngii  uczestniczą tego dni w procesjach ku czci  św. Mikołaja.

W Lyonie, corocznie w grudniu od 1999 r., organizowane jest Święto Światła (La Fête des Lumières). Ta  wyjątkowa tradycja wypływająca z wdzięczności Maryi  za ocalenie miasta przed epidemią dżumy i wojną, nakazuje,  aby 8 grudnia w każdym domu były zapalone świece na zewnątrz wszystkich okien. Festiwal Światła obejmuje także inne działania w oparciu o światło i  zwykle trwa cztery dni, ze szczytem aktywności występującej w dniu 8 grudnia. Rozświetlony przez lampy, iluminacje i specjalne oświetlenie Lyon na kilka dni przechodzi bajkową metamorfozę.

We Francji brak jest tradycji wieczerzy wigilijnej. Francuzi po Pasterce jedzą indyka nadziewanego jadalnymi kasztanami, a 25 grudnia popularne są uroczyste obiady w  rodzinnym gronie.

Na podsumowanie prelekcji, jako że było to ostatnie spotkanie przed Świętami Bożego Narodzenia, uczniowie obdarowani zostali magdalenkami  i śpiewali kolędy, po francusku rzecz jasna.

Joyeux Noël et Bonne Année !!!

 

Jolanta Karaśkiewicz,

fot. Izabela Kryś.