Protokół

z posiedzenia jury IV Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Jana Grossa zorganizowanego przez Wojewódzką i Miejską Bibliotekę Publiczną im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim.

Jury obradowało 14 września 2024 r. w siedzibie Wojewódzkiej i Miejskiej Biblioteki Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim w składzie:

Danuta Szulczyńska-Miłosz – przewodnicząca jury oraz członkowie: Jadwiga Gross i Hanna Bilińska-Stecyszyn.

Czwarta edycja konkursu spotkała się tradycyjnie z dużym zainteresowaniem piszących. Jury otrzymało do oceny 97 zestawów fraszek (2 zestawy nie spełniały wymogów: 1 formalnych, 1 gatunkowych) nadesłanych przez 76 autorów.

Po dogłębnej analizie nadesłanych tekstów zdecydowano przyznać trzy nagrody autorom prac oznaczonych godłami:

I nagrodę w wysokości 1000,00 zł autorowi oznaczonemu godłem samnasam II nagrodę w wysokości 700,00 zł autorowi oznaczonemu godłem WOOLSACK

III nagrodę w wysokości 500,00 zł autorowi oznaczonemu godłem Morwa

Wyróżnienie w wysokości 200,00 zł autorowi oznaczonemu godłem ŻAŁOBA PO PEGEERZE

Po otwarciu kopert z godłami stwierdzono, że nagrody otrzymali:

I nagrodę – Zbigniew Witosławski z Gorzowa Wielkopolskiego

II nagrodę – Andrzej Lewko z Białegostoku

III nagrodę – Henryk Liszkiewicz z Piły

Nagrodę specjalną – Zbigniew Pikuła z Majkowic.

IV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Literackiego im. Jana Grossa kolejny raz spotkała się z zainteresowaniem twórców z całego kraju. Na konkurs, którego celem jest popularyzowanie twórczości literackiej patrona – gorzowskiego aforysty, fraszkopisarza, zasłużonego działacza kultury i członka Stowarzyszenia Autorów ZAiKS – wpłynęły nie tylko fraszki, ale i limeryki, aforyzmy oraz satyryczne wiersze. Kierując się wymogami zawartymi w regulaminie konkursu, wyselekcjonowano te formy liryczne, które spełniają kryteria gatunku, jakim jest fraszka.

Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbędzie się 15 listopada 2024 roku w siedzibie organizatora, czyli w Wojewódzkiej i Miejskiej Bibliotece Publicznej im. Zbigniewa Herberta w Gorzowie Wielkopolskim.

Fraszkopisarze nadesłali prace o różnorodnej tematyce, niektóre z nich pogrupowane były w zestawy dotyczące konkretnych dziedzin życia czy problemów społecznych, wykazując się jednocześnie sprawnym piórem, umiejętnym obserwowaniem rzeczywistości i wyciąganiem nieszablonowych wniosków. Na uwagę zasługiwały również te utwory, w których autor bawił się słowem, rymem, a nawet... staropolszczyzną.

Nie zabrakło inspiracji klasykami, podobnie jak utworów, które poruszały tematy wielokrotnie już omawiane. Choć stanowią one niewyczerpane źródło humoru i refleksji, najbardziej interesujące okazały się te, w których problematyka była nieoczywista i mało znana. Pewien kłopot stanowiły te zbiory, w których np. siedem z ośmiu utworów kwalifikowało się do przyznania wyróżnienia, ale jeden przekreślał wartość pozostałych, odbiegając nieprawidłową formą czy rażącymi błędami.

Szczególną uwagę zwrócono więc na te zestawy, których autorzy konsekwentnie trzymali się wyznaczonych ram, wykazując jednocześnie językowy talent, dowodząc poczucia humoru i filozoficznego dystansu do świata.

Jury – jak co roku – postanowiło opublikować najciekawsze teksty w wydawnictwie pokonkursowym pt. "Grossowanie, czyli fraszkami żonglowanie".

Jury:

Danuta Szulczyńska-Miłosz

Denke Sulyiste fino-

Jadwiga Gross

Hanna Bilińska-Stecyszyn

H. Skeyryn