Słowiańskie siedlisko
19 grudnia 2024 r., w Ośrodku Integracji i Aktywności, podczas Dyskusyjnego Klubu Książki, dyskutowano o ...
12 lipca 2024r. ostatniego dnia zajęć „Azja Time-Japonia” w Studiu Kulinarnym Let’s Cook odbyły się warsztaty kulinarne, które poprowadziła Monika Reinhardt, pasjonatka gotowania, miłośniczka kuchni azjatyckiej, założycielka Let’s Cook. Warsztaty rozpoczęły się krótką prezentacją o Japonii. Pani Monika podzieliła się także swoimi wrażeniami z podróży po Japonii. Następnie uczestnicy zgodnie z poleceniami prowadzącej, krok po kroku przygotowali bardzo smaczne dania kuchni japońskiej – yakitori czyli szaszłyk drobiowy podany z sosem orzeszkowym i ryżem oraz słodkie placki dorayaki w Japonii podawane z pastą z czerwonej fasoli adzuki, używanej do deserów. Tutaj przepis został zmieniony. Placki przygotowano z czekoladą i owocami. Zajęcia zakończyły się degustacją przygotowanych potraw, które powstały dzięki wspólnej pracy uczestników i pasji gotowania.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.